torsdag 29. desember 2016

Ein hobby kjem sjeldan åleineEi aldri så lita omskriving i overskrifta, men  det stemmer nok for ganske mange.
For min del stemmer det kanskje.....

Strikking er og har alltid vore hovudsysselen min når det gjeld avslapping og kos, eg har alltid minst eit strikkearbeid på gong,men etter at eg starta med blogging har eg også vorte freista til å prøve andre ting.

Spinning er veldig kjekt, berre synd at eg har så lite fritid, eg har massevis av ull, og eg har investert i både rokk 


og kardemaskin, 


så med tida skal eg lage mange meter med tråd.

Men fyrst må eg berre kome i gong med eit anna prosjekt, det har teke tid, men no er eg i startgropa og snart, om nokre dagar - eller veker - skal eg begynne å veve. Det starta for over fire år sidan då tanta mi spurde om eg ville ha vevstolen hennar, det ville eg så klart, men den vart ikkje henta heim til meg før tante Åshild døydde og vi måtte tøme huset hennar. Så har det gått vel to år til før eg kom så langt at eg fekk ordna med det som trengst av nytt utstyr, som tau


og ny vevskei


og hovlar

og spiler og vekslar,for ikkje å snakke om tråd til vevprosjektet.


Ei av badevenninnene mine har eiga vevstove og ho har lovt å lære meg kunsten og få meg i gong med veving, ho seier at når renninga er på plass er halve arbeidet gjort, og ho veit kva ho snakkar om. Ho går grundig til verks i opplæringa, vi fann ut at det kunne vere greitt å starte med å veve ein løpar. Eg valde ut fargane eg vil ha, og kvaliteten på tråden, det går i blått. Renninga er halvt bomull og halvt lin, medan innslaget blir i rein lin.

Sidan eg ikkje har rennebom sjølv, laga vi renninga hos henne, det tok si tid trass i at eg berre skal ha fire og ein halv meter, så laga vi renningsflette når tråden skulle av bommen.


No er renningsfletta komen på bakre del av vevstolen, etter at den fyrst vart tredd i skeia, det neste som står for tur er å hovle renninga, dvs. å tre alle trådane gjennom kvar sin hovel, litt over fem hundre trådar er det på ein løpar som er førtitre centimeter breid. Eg har klipt hovlane som hang saman i lenkjer på hundre, og svidd endane slik at dei ikkje skal rakne, det tok også nokre timar, faktisk.


Etter hovlinga skal renninga treast inn i skeia på nytt og strammast opp framme på vevstolen, og så kan vevinga begynne.  Spanande tider!


Ut på nyåret kan eg forhåpentligvis legge ut bilete av min fyrste vevnad:)

1 kommentar:

  1. Ja, klart du klarar dette også ;) Gle deg til å starte vevinga... Det er sååå kjekt! Eg har sjølv eit håp om å veve igjen, men først verte ferdig med bunaden :) Lukke til ;)

    SvarSlett