fredag 15. januar 2010

QUO VADIS?Q er ingen enkel bokstav i språket vårt, derfor er det greitt å låne eit uttrykk frå latin denne gongen for å ha noko å bidra med i

ABC-leiken:


Quo vadis - kvar går du?
Eit sitat som i følgje Wikipeedia er henta frå tidleg kristen litteratur / ei legende om Peter på flukt bort frå Roma for å unngå å bli krossfesta, som i ein draum møter Kristus og spør: "Quo vadis, Domine?" Svaret han fekk var som følgjer: "Til Roma for å bli krossfest på nytt", noko som ga Peter mot til å vende tilbake til Roma og møte skjebna si der.
Også i ei tidleg bibelomsetjing, Vulgate, i Johs. 13.36, finn ein sitatet, Peter spør "Qou vadis?" -og meisteren svarar: "Dit følgjarane mine ikkje kan kome".

Etter å ha teke landevegen fatt og vore pilgrim eit par somrar, synest eg dette sitatet er godt dekkjande for mykje av det ein tenkjer under vandringa:
Når skuldrane verkjer under tyngda av ryggsekken, når lår- og leggmusklar er stive og støle etter mange timars trasking, når føtene er såre og tærne heilt utan kjensle, - då tenkjer ein: Kvar skal eg? Kvifor går eg her? Kva er målet med denne turen?

Når ein er komen inn i rytmen, når kroppen har justert seg og beina går av seg sjølve, blir ein meir filosofisk, då får tankane vandre fritt, då blir "Kvar går du?" meir omfattande: Kva vil eg, kva bruker eg tida mi til, kva har eg oppnådd?
Ei slik vandring kan verte eit vegskilje i livet til pilgrimmen.Ein kan til og med kome til å tenkje litt vidare enn rett framfor sin eigen nasetipp og begynne å fundere over store og vanskelege problemstillingar, som:
Kva gjer vi med jorda vi bur på? Korleis kan vi hindre at denne flotte, velfungerande planeten vår går av hengslene?Og når ein kjem i snakk med alle dei flotte, kjekke ungdommane frå mange ulike delar av verda, kjenner ein at om ikkje vår generasjon er så flinke til å ta vare på "Vår Herres klinkekule", så får ein faktisk trua på at dei som kjem etter oss kanskje kan klare å gjere ein betre jobb.

14 kommentarer:

 1. Quo Vadis - er kanskje et spørsmål vi alle burde stille oss inne i mellom for å se om vi er på vei dit vi ønsker og med de rette intensjonene.
  Flott Q fra deg:)

  SvarSlett
 2. Heisann, og tusen takk for et tankevekkende innlegg.
  Når det gjelder kvartsen, tar´n på norsk!, så garanterer jeg ikke noe lysglimt, men hvis du får det, vil jeg gjerne vite om det, for jeg har ikke prøvd sjøl. Det er kun teoretisk viten!
  Go´hælj!

  SvarSlett
 3. Du verden, du har virkelig fylt ordene med innhold. Spennende lesning. Og takk for hilsen på min blogg. Jeg stikker innom igjen.

  SvarSlett
 4. Her var det litt å tenke over. Vi trenger visst å stoppe opp og stikke fingeren i jorda av og til. Flott Q.

  Ha ei god helg.

  SvarSlett
 5. flott innlegg og skrevet , JEg er gammle nok til å huske filmen med Kirk Douglas , som stor sett er kjent for å være far til Michael , men vi er jo noen som har levd en stund og nok har lurt på dette . Hvor skal vi .F

  SvarSlett
 6. Hei og god lørdag,
  takk for godt og reflektert innlegg... god lesning og fint med litt historisk påfyll.. Godt!
  Mitt innlegg fra i går er nok mer et krumspring for å se hva Bloglandia tåler, men moro var det ;o)
  Jeg har kost meg med første normale fredag på lenge, og nå første rolige helg på lenge... du så godt!
  Ønsker deg en god helg videre, Strikkebesta!
  Nanniklem

  SvarSlett
 7. Kjempeflott innlegg! Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 8. Kjempeflott Q med flott tekst og inspirerende bilder til. Så sant som det er sagt ja :)

  Ha en super lørdagskveld!

  SvarSlett
 9. Quo Vadis var jo godt illustrert på det siste bildet ditt. Det er ikke bestandig like godt å vite hvor veien fører oss.
  En fortsatt god helg!

  SvarSlett
 10. Så fin løsning på Q, både i tekst og bilder.
  Ha en fin lørdagskveld!

  SvarSlett
 11. For et flott innlegg !
  Hvor går du ?
  Det er et spørsmål man kanskje skulle tenke mere over! Ha en fin mandag;) Klem!

  SvarSlett
 12. Kvar går vegen vidare? Eit veldig aktuelt spørsmål, for tida... Vegen er målet! Ha ei god veke, gode ven! Klem

  SvarSlett
 13. Veldig bra innlegg og interessant lesning om hvor dette spørsmålets opphav!
  En slik vandretur høres ut som balsom for kropp og sjel :)

  SvarSlett