torsdag 25. februar 2010

Balljegôve

heiter det når sunnmøringar samlast for å ete potetball.
Men ballen skal lagast fyrst:
Ein heil haug poteter skal skrellast og kuttast, nokre kokte poteter må vi også ha,
godt å ha kjøtkvern på Kenwooden - så må det salt, byggmjøl og litt kveitemjøl til,
og sjølvsagt skal vi ha lettsalta flesk i midten.

Når så ballen er komen i gryta og har fått godgjort seg der ein time eller to, så kan balljegôva begynne.

Kokt rabbe, pølser, smelta smør og kefir er fast følgje til denne middagen.

Hos oss er vi minst ti til bords når det er potetball på menyen:)

11 kommentarer:

  1. Ball er livretten min! Men aller best er blandaball, laget på Romsdalsk!Torsdag er balldag i Molde, og gjett hvem som går på restaurant på balldagen?Mine østlandsvenner grøsser når de ser den, men jeg elsker den. Men kefirmelk til ? Nei, takk. Jeg drikker helst vann. Så forskjellig er det med denne retten som er elsket eller hatet. Nb! Jeg digger potetballen også, og dette du serverer ser lekkert ut. Og kjære strikkebesta! Takk for hyggelig pakke i posten i dag!

    SvarSlett
  2. Åja, detta er godsaker........kan vel trygt kallast ein favoritt her òg.....og med kefir til.

    SvarSlett
  3. Dette så herlig godt ut! Har smakt det en eller to ganger i Kristiansund.
    Kos deg mot helg og klem;)

    SvarSlett
  4. Kan eg komme til middag neste gang..
    greier godt å lage ball sjølv (komle her i Sunnfjord), men kjedelig å lage til berre meg..
    Og tar gjerne kefir, men vil ha sirup i staden for smør..
    Kos deg..

    SvarSlett
  5. Balljegove har eg aldri hørt....haha. Skikkeligt sunnmørsord det der! Hadde ball igår her og..samme framgangsmåte, men eg bruker lettsalta griseknoke og stekt flesk attåt. Og SUKKER på ballen...hysj da..det kjem nordfra fra mamma. Og minst 7 til bords..

    SvarSlett
  6. E det det samme som komle? For det like æ. med dupp!
    Kjære Strikkebesta!
    Tusen hjertelig takk for den flotte fuglen! Den var så fin at jeg bare ble sittende og glo. Det var nå ikke meninga at du skulle kjøpe noe til meg!
    Men jeg ble jo glad!
    Kjempeklem til deg!

    SvarSlett
  7. Har du finvær du, heldiggrisen. Ja, det passer jo bra når det er ferie. Her laver snøen ned :)

    Aporopos innlegget ditt, jeg er østlending og klarer bare ikke spise ball/kumle. Prøver når jeg er hos bror min på Karmøy, men huttetu ;) Holder meg til det gode tilbehøret, der er det saltet sauekjøtt også. Når jeg får alt det med kokte poteter til, ja da koser jeg meg. det er godt smaken (og meningene) er litt forskjellig, så blir det ikke så kjedelig her i verden ;)

    God sist-i-ferien-helg.

    SvarSlett
  8. Någon gång när tid och lust sträcker till ska jag verkligen försöka, Jag tycker det låter helgott, potatisälskare som jag är, men, jag är dum nog till att ha trodd att man rev kokta kalla potatisar, ser man där.. Det kommer väl en söndag :)

    SvarSlett
  9. Det ser kjempegodt ut! Tusen takk for kjekke kommentarar. Når eg blokkar sjala, så vaskar eg dei i Milo før eg blokkar dei. Så gjer eg slik som du skriv, men eg er nøye på å dra ut spissane nederst på sjalet, før eg set ei knappenål i kvar spiss. Så ligg sjalet der til det er tørka. Elles så har eg ikkje prøvd meg på slik fiber enno som den du nemner, for eg veit at dei er vanskelegare å spinna. Lukke til med spinninga, og ha ei fin helg :)

    SvarSlett
  10. Å ja dette er favorittmaten her i familien og, bortsett frå Oliver, han har aldri likt det.
    Vi har salt kjøt,gulrot og så MÅ det vere kokte poteter til.
    Ho som heiter Marianne og har blogg med masse flotte sokkar er det ho som bur i Nederland ?
    Vis det så har eg funne den bloggen.Ho strikkar utruleg mykje fint.
    Det fins nok mykje fine sokkemønster men mange er på engelsk og det har eg ikkje prøvd, men kanskje er det ikkje så vanskeleg som eg trur.
    Har vore inne på tanken å prøve å lage mønster sjølv.Trur ikkje det er så vanskeleg og skulle det no verte heilt mislukka så treng eg no ikkje fortelje det til nokon.

    SvarSlett
  11. Mmmmm...ballj e berre godt! Lenge sidan me hadde ball i heimen. Hadde gjort seg med ball no, for då kan me bruke opp pinnekjøtet. Me har som oftast det siste pinnekjøt-måltidet ilag m ball. Eit måltid til å bli sjuk av, nesten. takk for ideen, Kristin!

    SvarSlett